Logo Sigersted On Net
Forside
Rejsebeskrivelser
Sverige (Cykel)
Jylland 1 (Cykel)
Jylland 3 (Cykel)
Maderia (Vandre)
Afrika (Charter)
Egypten (Charter)
Mexico (Charter)
Nykøbing * 3 (MC)
Isla Margrita (Charter)
London (MC)
Nord om Nordsøen (MC)
Kalmar Tour 1 (MC)
Kalmar Tour 2 (MC)
MC
BMW F650GS (2005)
Honda CB450S (1987)

Egypten tur 2002.

Ferie i overskud.

Kurt har fundet et nyt arbejde. Da han ikke mener at det ser pænt ud at starte på sit nye arbejde med at holde ferie så er det med at få holdt den overskydende ferie. Jeg har ikke fået holdt al min ferie i dette ferieår og har 17 dage tilbage og kun1.5 måned til at holde dem i inden d. 1. Maj. Vi har begge altså overskydende ferie så at sige.

Vi skal på ferie! :-) Efter de våde måneder vi har haft i Danmark i foråret er vi begge enige om at der hvor vi skal hen skal der være varmt. Pga flysekskabernes krise er udbuddet af rejser ikke så stort som det plejer på denne tid af året og også dyre. Vi beslutter os for Hurghada i Egypten hvor der både er varmt, mulighed for at slappe af og chancer for at se noget af Egyptens seværdigheder. Pris: 4600,Dkr incl visum (læs turistskat) Der kommer nok en del kroner oven i til diverse ture som kan vælges ved siden af.

Vaccinationer.

For at tage til Egypten og være i nogenlunde sikkerhed for diverse dårligdomme bør man vaccineres for Herpertitis (Smitsom leverbetændelse), Difteri (Ondartet halsbetændelse) og Malaria. Da der kun er 7 dage til at vi skal afsted kan Kurt ikke nå at blive vaccineret da dette skal gøres mellem 7-14 dage i forvejen. Kurt mener ikke at der hvor vi skal være er nogen risiko for andet end Malaria og tager afsted uden vaccinationer. Jeg har fået vaccinationerne ifm min solformørkelsestur til Zimbabwe sidste år. Forsøgte at få nogle malaia piller men for at få dem, skal man have en recept fra lægen så jeg må undvære.

Planlægning.

Er hjemme hos Kurt hvor vi snakker om hvilke ekstrature vi skal med på. Jeg må se at få noget søvn før vi skal med tog i nat kl.03.49 så jeg sætter væggeuret til at ringe kl 02.00 så jeg kan nå at komme i bad og få ringet efter en taxa. Vi har aftalt at vi ringes ved ved en 3 tiden for at hører om jeg har fået en taxa.

Afsted.

2002-03-21
Kurt ringer præcis kl.03.00 hvorved han vækker mig som ligger og er faldet i søvn på sofaen. Skod ... skulle have været oppe for en time siden. Jeg havde godt nok sat væggeurets alarmtid korrekt men ikke aktiveret alarmen. Kvikt Jens. På under 15 min får jeg pakket det sidste (forhåbentlig), bestilt en taxa, når ikke at komme i bad. Opdager at den deeppan pizza jeg spiste til aftensmad, for at undgå at lave opvask, var mere end mit sarte fordøjelsessystem kunne håndterer. Dårlig mave allerede før jeg er kommet til Egypten. Det må da være en eller anden rekord. Taxaen kommer kl.03.15 som lovet, er inde hos Kurt ved halv fire tiden og vi ankommer til bandgården ca. kl.03.38. Toget kommer til tiden. I toget er der en masse sovende mennesker bla. to som er på vores pladser. Der er dog plads nok til at sidde sammen med dem så det er ikke nødvendigt at forstyrre det sovende folk.

Kastrup lufthavn.

2002-03-21
Toget ankommer rettidigt til Kastrup lufthavn hvor en venlig men bestemt stemme beder alle passager venligst forlade toget hurtigst muligt. På tavlerne inde i lufthavnen finder vi hvor vi skal checke ind (148 - selvfølgeligt så langt væk som muligt). Der er ingen kø så vi får vores boardingpas med det samme. Der intet at mærke til den store strejke som lufthavnen og flere andre virksomheder blev ramt af i går (Strejken var en protest imod den nye regerings indgreb/ændringer af arbejders rettigheder bla. at en arbejder kun har ret til 15 timers arbejde om ugen og kan stå uden arbejde i resten af en 37 timers arbejdsuge). Vi skal flyve kl.07.45 fra gate C32 men skal boarde ca en halv time før. Vi har over en time at slå ihjel og ser derfor på alle butikkerne. Vi kommer rettidigt til boarding, men der er for tæt trafik over Europa og vores flytur afgang bliver ca en halv time forsinket. Da vi kommer ombord i flyet (Mærsk - Boeing 737) fortæller kaptajnen at vi ikke kommer forsent til Hurghada fordi der på flyruten er god medvind. Kurt husker mig på at jeg skal spørge om jeg må bruge min Palm ombord på flyet. Stewarden jeg spørger vil vide "om den er på luften". Han er vistnok svensk. Jeg fortæller at denne dims ikke har noget mobiltelefoni eller radio signal; hverken sende eller modtage. Så må jeg godt bruge den ombord men ikke nå flyet letter eller lander. Der vises gamle Disney tegnefilm ombord. Bestiller en 1L Tullamore Dew (den er godt til Irsk kaffe) som vi får på hjemrejsen.

Hurghada 1. dag

2002-03-21
Ved indflyvningen til Hurghada flyver vi rundt i cirkler og landingen er lidt hoppende men alt er ok. Der er en fin lufthavnsbus som kører os fra flyet ind til ankomsthallen; og så er der kaos. Alle pasager fra alle flyankomster fra de sidste 2 timer er i ankomsthallen hvor der hærsker total anarki hvad køkultur angår. Det er bare den som er frækkes og/eller stærkest som kommer over til en af de alt for få skranker for ar få sit visum. Visumet består af to egyptiske frimærker; pris 15 US dollars som vi har betalt hjemmefra via rejsen. Efter 10 minutter får vi tilkæmpet os de to frimærker hvor intet bliver checket. Herefter skal vi over til en anden skrank i den samme ankomsthal via en kø hvor der dog er lidt mere køkultur. Her står vi så yderligere 45 minutter hvorefter vi får et stempel oven på de to frimærker også her checkes intet. Nu må vi gå 5 skridt hen til en tredje person, som checker om vi nu også har de to frimærker med det tilhørerende stempel. Nu kan vi gå ud efter vores bagage som forlængst er ankommet. Det plejer jo at være omvendt. Udenfor står nogle 'Falk-Lauritsen rejser'-folk som viser vej til bussen, som skal kører os til Hurghada. Jeg spurgte disse folk om det altid er så meget kaos. Hun svarede med en på en gang overbærende og opgivende : 'Ja, det er der altid.'.
Egypten billede Egypten billede
Med bus er der kun 15 min kørsel til hotellet men sammenlagt er der dog gået ca 2 timer siden vi landede i lufthavnen. Hotellet Flot udenpå men egentlig ikke bedre end et undermiddel hotel i Danmark.
Egypten billede Egypten billede Egypten billede
Egypten billede Egypten billede
Ufærdig byggeri og bygaffald over alt. Intet grønt selv palmerne er visnet. Veksle på hotellet da ingen gebyrer; vil dog ikke veksle egyptiske pund tilbage til danske da dk-kroner foretrækkes frem for egyptiske pund. Veksler 60 US til 274 egyptiske.

Aftensmad - blæksprutter og larm.

Troede vi spiste kylling indtil Kurt opdager sugekopperne. Det er ikke kylling =-/. I stedet er det blæksprutter. Smager egentlig ikke dårligt.
Medens vi sidder og spiser kommer noget der ligner et traditionelt egyptisk kvartet ind i spiselokalet. Foruden de originalt udseende instrumenter er kvarteten også iført traditionelt tøj. Dette kunne have været kulturelt mæssig horisontudvidende men kvarteten spiller alt for højt, specielt når folk sidder og spiser. Desuden går forsangeren rundt til næsten hvert et bord og bliver stående længe med mindre han får betalt drikkepenge, så går han videre med det samme. Meget irriterende og forstyrrende. Kurt, som ellers har en bred musiksmag syntes hele arrangementet er noget skod og nægter at betale. Jeg har heller ikke lyst til at betale noget som jeg ikke har bestilt og ikke syntes om og laver et taktisk træk. Jeg skynder mig op til buffet'en hvor jeg så lang tid om at vælge min næste portion at når jeg kommer tilbage til bordet så er kvarteten sørme kommet forbi vores bord. :-)

Falk-Lauritsen folkene har fortalt at bakterierne som giver dårlig mave ofte sidder på de egyptiske pengesedler og at man derfor bør vaske hænder tit; mindst hver gang man skal spise eller har rørt penge.

Hurghada 2. dag

2002-03-22
Jeg har sovet som en sten men Kurt har frosset lidt og hørt kattejammeri om natten. Vi spiser noget som ligner engelsk morgenmad med scramplet eggs, cocktail pølser og pandekager med sirup. Muslimernes første morgenbøn som er en time før solopgang har vi ikke hørt noget til.

Morgen - vi røvrendes.
Ved morgenmad en kommer en af tjenerne hen og spørger om vi vil have noget juice. Jo, det vil vi da godt og vi får et glas juice vær. Lidt efter kommer der en regning på 6 pund for juicen. Den hørte ikke med til den morgenmad som vi har betalt for gennem rejsen. Det kunne han da godt have sagt. Vi blev røvrendt.
Nogle danskere som vi sidder til bords med fortæller at der i sidste uge var kraftig blæst næsten storm. Efter meden går vi ud for at købe vand, en hat til mig og for at se på steder at dykke.

Sikkerhedsboks for lille.
I dag skal vi ikke på nogle ekstrature så vi vil prøve om det er godt at snorkle ud for hotellets strand. Først skal vi dog have vores værdigenstande i hotellets sikkerhedsboks. Ved ordet 'sikkerhedsboks' har jeg en forventning om at 'boksen' har en vis størrelse men ak. Boksen har en brede som et kreditkort er langt og en højde som en kreditkort er kort. Er der plads til et spejlrefleks kamera? Nej det er der ikke. Er der plads til filmrullerne? Nej det er der ikke. Skod. Det skulle hedde 'sikkerheds-fingerbøl' i stedet. Vi låser de store ting inde i min kuffert i stedet. Den har en kombinationslås.

Snorkling i rødehavet
På stranden finder vi nogle ledige liggestole og får fat i nogle underlag og nogle bade/strand-håndklæder (håndklæder kan man låne vha et lille plastikkort som man har fået udleveret da man checkede ind.) På stranden får vi et tip fra en 'med-turist' om hvor der er godt at snorkle. Vandet er overraskende koldt men vi springer ud i det alligevel. De første ca 80-100 meter ud er der kun sandbund og der er kun ca 1 meter dybt. Vi har fået at vide at da hotellet blev bygget blev koralrevet som lå her på de første meter knust med bulldozere. Dette blev gjort for at turisterne havde en bade strand som i Europa. Skod. Vi finder stedet som vi fik et tip om og det er et godt tip! Fisk, farver, passende dybde, søpindsvin, søsnegle og selvfølgelig koraller. Vildt guld. 20 Cocio point til Hurghada's snorkleområde. Vi svømmer runder i ca 1 time. Bagefter slikker vi sol på liggestolene. Her opdager jeg at jeg på et eller andet tidspunkt er kommet fortæt på korallerne for jeg bløder fra knæet. Jeg ved ikke hvornår det skete for jeg har ikke mærket noget. Lidt efter opdager jeg et sår på foden som også bløder. De koraller må være meget skarpe.

Solkrem og is - vi røvrendes Solen hernede er ret kraftig og vi gå og for at få mere solcreme på og for at få en lille snack. Snacken bliver en is. Jeg spørger om hvad det koster for en vaffelis. '5 pound' siger han. Ikke dårligt, 10 kroner for en vaffelis. Jeg får en med 4 kugler og Kurt føler sig fristet og få også en. 'Det bliver 20 pund pr styk' siger han så (20pund=40 kroner). 'Øh, du sagde 5 pund før'. 'Ja, men det er 5 pund (10 kroner) pr is-kugle'. Skod, vi brokker os men betaler. Vi blev røvrendt, igen. Vi tager ud for at snorkle igen. Denne gang en andet sted som viser sig at være endnu bedre end det tidligere sted.
Tip 1: Hvis man snorkler og har fisk omkring sig som man gerne vil se på,så er det en dårlig ide at slå en prut. Fiskene reager med at flygte. :-)
Tip 2: Lad være med at bøvse når man snorkler. Det lyder så spøjst at man uværgerligt vil begynde at grine hvorved der løber vand ind i masken. :-)
Vi snorkler i ca 1 time.

Hurghada 3. dag - Cairo tur

2002-03-23
Ud af sengen kl.02.30. Bussen kører kl.03.35. Ankommer til konvoj-punktet hvorfra vi har politieskorte. Disse politieskorter har været et krav fra den egyptiske regerings side i al den tid der har været masse turisme i Egypten. Spiser ved rasteplads kl.06.40, solen er stået op men det er stadig ikke varmt. Betaler for at bruge et lokum som ikke virker.
Egypten billede Egypten billede Egypten billede

Hurghada - Cairo: 550km. Kører nord på, op langs Rødehavet og drejer af ved Suez.
Herunder et tissestop ved vejkanten. I Egypten er det ikke sådan lige at "hoppe ud i buskaset". :-)
Egypten billede Egypten billede

Ankomst til Cairo.
Cairo er et stort byggerod og er beskidt. Der er affald overalt. På vej ind gennem byen tager vi nogle billeder af de flotte gamle bygningsværker.
Egypten billede Egypten billede
Her kører de som gale. Man kan få kørekort på 5 min. Man skal bare kunne kører rundt på en parkeringsplads og skifte gear en gang og vupti så har men et egyptisk kørekort. Vores guide har ikke hørt om de i det hele taget har trafikregler. :-/

Det egyptiske museum.
Her må kun guider som har gået på universitet i 4år og er født i egypten guide turister rundt.
Egypten billede Egypten billede
Vi skal gennem en metal detektor. Køber en kamera billet. Jeg bliver stoppet i første check, stativer ikke tilladt og jeg har et 20cm højt stativ med ind. Vagten vil have at jeg skal gå tilbage og afleverer stativet og gennem sikkerhedschecket igen. Not! Jeg giver vores egyptiske guide stativet i stedet og går videre. Jeg bliver stoppet i andet check med metal detektor fordi selvom jeg har købt en kamerabillet men jeg har 2 kameraer! Ud fra vagtens egyptisk/tyske floskler kan jeg ikke finde ud af om jeg skal købe endnu en kamerabillet eller jeg skal afleverer et af kameraerne. Vores egyptiske guide kommer hen og siger en masse til vagten på arabisk og vagten spørger hvorfor jeg har to kamera hvortil jeg siger at jeg kun kan bruge det ene kamera fordi det andet er for langsomt, altså filmen. Vagten kigger olmt på mig et sekundet og det ser ikke ud til at han ved hvad jeg snakker om men han siger 'Åke' og jeg få lov til at komme ind med begge kamera alligevel.

Her billeder fra Cairo Museet

Inde i museet er der for mange mennesker til at man kan høre guiden og Kurt og jeg går derfor rundt på egen hånd. Skod, hvor er der mange mennesker, svært at få taget nogle gode billeder.
Egypten billede Egypten billede Egypten billede
Egypten billede Egypten billede Egypten billede
Egypten billede Egypten billede Egypten billede
Egypten billede Egypten billede Egypten billede
Egypten billede Egypten billede Egypten billede
Egypten billede Egypten billede Egypten billede

Efter museet får vi noget at spise i en restaurant Andrea som ligger lige ud til Nilen. Maden er god og der hvor vi spiser er der en god udsigt ud over Nilen hvor der er en stor menneskefyldt robåd som forsøger at kommer over, selvfølgelig er der kun en som ror. Restaurant har de bedste lokumer vi har set i Egypten endnu. Efter maden tager vi afsted til de egyptiske pyramiderne og Sfinxen.

Pyramiderne og sfinxen
Medens vi kører ind på pyramide området, advarer vores danske guide os om de 'handelsmænd' som er på området. 'Køb ikke noget af dem, tag ikke billeder af dem, tag ikke noget i hånden, snak ikke med dem og lad ikke dem sætte et tørklæde, hat eller ligende på jer. De snyder jer så vandet driver ... mildt sagt.'. Okay det kan nok være at man skulle tage sig lidt i agt. Ganske rigtigt når man er ved at tage et billede, stiller en meget egyptisk person sig ind foran og siger 'You tage picture of me, yes?'. Hvortil jeg siger 'No'. Og straks kommer der et vandfald af handletaktiker hvoriblandt det tyske 'Nur kleines geld!' optræder flere gange. Det lykkedes dog at få taget nogle billeder uden diverse krejler på.
Egypten billede Egypten billede
Egypten billede
Er man turist eller er man turist?! :-)

Jeg vil og skal ind i en af pyramiderne. Da der er begrænsning på hvor mange der kan komme ind i Kheops-pyramiden må jeg ind i Khefren-pyramiden. Det koster 10E£ for at komme ind og 10E£ for at få lov til at fotografer.I billetkøen mærker man at det kan godt være at de gamle egyptere havde meget kultur, men de nulevende egyptere har ingen kultur i hvert fald ikke kø-kultur! Det sædvanelige kaos hærsker ved indgangen til pyramiden.
Egypten billede Egypten billede Egypten billede
De første pr meter ned i pyramiden er ikke noget problem,men lidt efter skal man ned gennem en lille gang som kun er ca 1m10cm høj ca lige så bred. Der trangt, mange mennesker, varmt, fugtigt og en larmende egypter bagerst som vil have os alle ind og ud hurtigst muligt. Jeg slå hovedet flere gange og der er ikke noget lys til at få nogle ordentlige billeder, heller ikke med den lysfølsomme 1600 film jeg har sat i kameraet specielt til lejligheden. Gravkammeret er ikke noget at råbe hurra for men det skulle ses. Da jeg kommer ud er der kun 5-10 min til at bussen kører ned til Sfinxen. På vejen til bussen bliver jeg stoppet af en handlene som vil give men noget gratis held og lykke i form af en 1½cm lille skarabæ af keramik. Jeg siger jeg ikke skal have noget pga af de tidligere advarsler. Åke' siger han og rækker hånden ud som for at sige farvel og pr refleks giver jeg ham hånden. Det er en fejl. Straks ligger der en af skarabæerne i min hånd og han siger 'The luck i free, the skarabé is 5£.'. Ja, den er god med dig. For at slippe af med man siger jeg: 'I have no money at all'. Puf. Straks er manden og skarabæen væk og videre til næste ofre. :-)

Sfinxen
Sfinxen har en hale. Viste du det? Vi får taget nogle billeder af både Sfinxen og det nærliggende Sfinx-tempel.
Egypten billede Egypten billede Egypten billede Egypten billede
På vejen hjem giver guiden mad fra McDonalds. En cheeseburger som sædvanligt kun mætter i ca ? time. På vej ud af Cairo får jeg et billede af denne trækvogen midt i storbyens mylder.
Egypten billede
Turen de 550 km hjem til Hurghada er hård. Vi er godt ødelagt da vi kommer hjem ved 00.20 tiden.

Jeeptur til Beduinerne

2002-03-24
I dag Søndag skal vi på jeeptur ud i ørknen til Beduinerne. Turen er dog først kl.12 vi skal afsted. Vi skal både have tøj med til varmt og koldt vejr fordi sådan bliver det i ørknen. Om formiddagen er der tid til at pleje den solbrændte hud. Kurt som var rød i går, er nu brun og jeg som var bleg i går er nu rød. Det er snorklingen som er den store synder. Når man snorkler kan man ikke have hat på hvilket er ved at blive et problem for mit tilfælde. Mit hoved er ved at vokse op gennem håret og derfor har min isse fået lidt mere sol end godt er. Man kunne selvfølgelig snorkle med hat på meeen det ville nok se lidt for bøvet ud.

Afsted til beduinerne i jeep

På besøg hos Beduinerne

Vi bliver afhentet ved hotellet i jeep hvor der er plads til 8 personer, 4 i hver side med ryggen mod vinduerne. Medens vi stadig kører på de almindelige veje får vi besked på at når vi kører ude i ørkenen, så må vi ikke bruge gardinerne til at støtte os til. Vi skal i stedet bruger armene til at klemme os fast mellem loftet og sæderne. :-/ Sikkerhedsselerne er ikke til meget hjælp. De kan godt låses sammen men kan ikke justeres og de er alt for store. Vi finder hurtigt ud af chaufførerne kan lide at lege i disse jeeps for de kører temmelig uortodoks gennem byen. Der en kamera-mand med som optager en video som man kan købe bagefter til 100E£ (200kr). Denne kameramand er tilsyneladende frygtløs. Medens bilen kører gennem byen står han med det ene ben til jeepens trinbræt og med det andet ind gennem vinduet. Det bliver sikkert nogle gode optagelser men denne kameramand holder nok ikke en hel feriesæson.
Da vi drejer fra vejen for at komme ud i ørkenen finder vi ud af chaufførerne virkelig kan lide at kører jeep. De kører nærmest om kapt og alt for hurtigt. Dette resulterer at vi bagi bliver til menneskeligt boksebolde. På et tidspunkt kommer der et bump hvor jeg bliver slynget opad og på vej nedad i sæddet igen kommer jeepen pga endnu et bump op igen. Jeg får et slemt slag og kan mærke at det kunne min rygsøjle slet ikke lide. Jeg klemmer mig fast mellem loftet og sæddet men det hjælper kun lidt. Jeepen kører stadig alt for hurtigt.
Egypten billede Egypten billede Egypten billede
Vi kommer til et stort fladt område hvor jeepene stopper så vi kan komme ud for at se et fatamorgane. I det fjerne ser det ud som om der ligger en sø hvori bjergene spejler sig. Alle turisterne begynder at gå hen til søen. Nu tættere vi kommer på søen, nu mindre bliver søen. Vi kommer igen op i jeepene som kører os (stadig for stærke) til beduin lejeren.
Egypten billede Egypten billede
Læg mærke til månen i billede herover. Månen "ligger ned"; hvilket den jo gør på disse bredegrader. :-)

I dag bor beduinerne ikke i de sorte telte man i træ/siv huse eller selv opførte huse af gasbeton klodser med et eller andet tag over. Vi får først en velkomst drink i form af beduinsk te som er te brygget helt nede ved jorden. Dette skulle give det en speciel smag men for mig smager det som almindelig medova te med sukker.
Egypten billede Egypten billede Egypten billede
I dag lever beduinerne af turisme men er stadig et lukke folkefærd. De gifter sig stadig kun med personer med inde for deres klan som helst skal være deres fætter eller kusine. Dette giver genetiske problemer i form af mange døvstumme og des lige. Da vi er ude for at ride kamel er der da også en del af kamel førerne som kommunikerer vha tegnsprog. At ride på kamel får mig til at tænke på de firebenede gående tank som 'The dark side' har i Starwars under angrebet på rebellernes planet i starten af episode 5. Kamelerne går lige som en af disse firebenede tanks. :-)
Egypten billede Egypten billede Egypten billede
Beduin pigen herover ville ikke have penge for at vi kunne fotografer hende. Hun ville hellere have noget af det danske tyggegummi DandyLight.
Der er meget affald rundt omkring i lejerne men der faktisk mere rent end der er mellem husene inde i byerne. Vi prøver noget af beduinernes brød som kun består af mel, vand og salt. Som pande bruges bunden af en olietønde og som brændsel anvendes kamlenlort. Brødet smager udemærket og har en hel del mere smag end man kunne forvente.
Herunder en af beduinernes kommunikations midler: duer. De har deres eget dueslag af tønder og diverse andet.
Egypten billede Egypten billede Egypten billede
Bagefter prøver vi at ryge på beduinernes vandpiber. Tobakken er noget med æble og er meget mild.
Efter rygningen skal vi op på af de rødehavske bjergtoppe for at se solnedgangen.Vi får taget nogle billeder men selvfølgelig slutter min rulle film lige midt i solnedgagen og da jeg febrilsk sidder og fedter med to kameraer kommer jeg til at åbne for kameraet før filmen er rullet tilbage. Skod, det var det gamle kamera hvor man skal spole filmen tilbage manuelt. Flot Jens.
Egypten billede Egypten billede

Nu skal vi have beduinsk mad, hvilket vi er lidt nervøse over for. Dette viser sig dog at have været hel ubegrundet. Maden er pragtfuld. Der er masser af smag, krydderier og hvidløg. Efter maden skal vi sige tak for mad og hos beduinerne ørers med fællesdans til højt trommemusik og megen klappen. Der gås også slangedansen, men det kunne godt være den indflydelse fra turismen: i dette tilfælde tysk turisme. Bagefter kører vi hjem gennem ørkenen i bæld ragende mørke. Chaufføren får ikke nogle drikkepenge af mig fordi han kørte så stærke og så ubehersket.

Snorkling i rødehavet

2002-03-25
I dag skal vi på snorkletur. Turen starter fra hotellet i bus kl.07.30. Kurt og jeg har sat vækkeuret til at ringe kl.06.15. Vækkeuret ringer også men vi står ikke op. Kl.07.00 står vi begge op og har travlt. Vi får ikke morgenmad, det er der ikke tid til; i stedet tager vi en Snickers hver.
Busturen ud til Sharm el Naga hvor vi skal snorkle tager ca 45min. Med i turen er at man gratis kan låne snorkel udstyr. Kurt og jeg skal dog kun låne svømmeføder da vi har taget maske og snorkel med hjemmefra.
Snorkling ved Shaem el Naga
'Sharm el Naga' betyder kamelernes strand. Der gik førhen mange kameler rundt ved denne strand deraf navnet. Her der rigtig gode forhold. God strand med strand/parasoller og læhegn. Godt lokum der som altid hvor der er turister koster penge. I vandet er der flydereb som marker hvor koralrevet er så lavt at man ikke må svømme ind over det for ikke at komme til at beskadige korallerne eller sig selv. Dette er et godt sted at snorkle. Der mange forskellige fisk og koraller og det ligger lige ude for stranden. Nogle af fiskene er temmelig sky medens andre ligefrem ser ud til at kunne lide at vi er der. De kommer frem fra korallerne når vi svømmer forbi og svømmer under os nogle meter langs korallerne.
Under vandet kan der høres nogle små klikkelyde. Dette kommer fra de fisk som spiser korallerne så som papegøjefisken som vi ser mange af. Klikkene fremkommer hvergang en fisk tager en bid af et koral. Vi snorkler i ca 1 time, ligger og får varmen på stranden i ca ? time. Dette gør vi 3 gange og så er kl 14 og vi skal tilbage til hotellet.
Advarsel: Snorkling bliver man meget solbrændt af på ryggen. Det hjælper ikke at smører sig ind i faktor 20 solcreme. Desværre taler jeg af personlig erfaring. Ligger i skrivende stund på maven på hotelværelset efter at have fået ryggen smurt ind i 'after sun' for anden gang. Min ryg ligner en kogt krebs. Skod. Jeg skal have en semivåddragt; dem med korte ærmer og kort ben næste gang.

Luxor turen

2002-03-26
Vi tager afsted fra hotellet kl.05.20. Da der blevet sat en ekstra bus ind til turen er der heldigvis ikke så mange med vores bus og Kurt og jeg kan få et dobbeltsæde hver.
Der stadig mørkt da vi kører mod konvoj samlingspunktet hvor vi får politieskorte. Der er ca 20-30 busser og flere minibusser med i denne konvoj. Flere af vagterne er linet op for at se på de kvindelige turister i hotpants. Specielt de italienske kvinder har ikke taget højde for den arabiske kultur men hverken vagterne eller vi andre klager. :-)
Vi ankommer til Luxor's forstæder som er meget anderledes en resten af Egypten. Denne del bliver overrislet med vand fra Nilen og er meget frodigt. Derfor kan der her høstes flere gange om året. Flere af bønderne bor stadig i hytter af mursten lavet af tørret mudder som de gjorde dengang de var med til at bygge pyramiderne. Konvojen får en fri bane gennem både forstæderne og selve Luxor af det lokale politi som stoppe al trafik på alle sidegaderne. Som i Cairo er trafikken en planing af lastbiler, minibusser, trækæsler og luksusbiler og ingen trafikregler end den største har forkørselesret.

Amons tempel i Kanak

Vi ankommer til Amons tempel hvor der et mindre trafikkaos og store menneskemængder. Vores egyptiske guide Mohamed skaffer biletter til os og fortæller hvordan vi kommer hurtigt igennem metaldektorene og sikkerhedschecket ved indgangen. Amons tempel er overvældende. Statuerne, søjlerne og alle inskriptionerne er sublime. Vi får taget mange billeder.
Egypten billede Egypten billede Egypten billede

Egypten billede


Bådtur på Nilen Efter vi har spist til middag på et hotel tager på en sejltur på Nilen med en lille motorbåd. På Nilen ser vi nogle af de specielle sejlbåde med de trekantede sejl. Jeg forsøger at få nogle billeder men der er temmelig svært når båden gynger på Nilens urolige vand. Lige før vi lægger til på den anden side, siger vores danske guide Lone at der vil være tiggerbørn til at tage imod os men at vi ikke skal give dem noget for så kommer vi aldrig derfra.

Kongernes dal Vi kommer det sidste stykke til Kongernes dal med bus hvor der ved busholdepladsen er mange boder hvor der kan købes mere eller mindre værdiløse ting til mange penge. Fra busholdepladsen bliver vi transporteret op af bjerget i nogle små vogne trukket af traktore som ligner små toge. For at komme ind i området skal vi igen gennem sikkerhedscheck med metaldektor og hvor vores tasker bliver gennemset. Vores danske guide giver os nogle tips til hvilke grave man får mest ud af at se. Som i Cairo museet må udenlandske guider ikke guide i de fleste grave. Dette må kun gøres af en med en egyptisk 4 årig universitets uddanelse og er født egypter. Lidt ekstra penge i den egyptiske statskasse.
Mohamed vores egyptiske guide kunne fortælle lidt om de egyptiske skatter. Der er 20% skat men de bliver ikke trukket når lønnen bliver udbetalt. Dem skal folk selv sørge for at få betalt og der er intet check på om der betales. Dvs det er faktisk frivilligt om man vil betale skat. Der er en form for tvungen ejendomsskat som skal betales når man har hus. Men et hus skal jo have tag og derfor lader mange bare vær med at lave taget og skal derfor ikke betale ejendomsskat. Typisk er det fleretagehuse hvor der stikker nogle piller op som om der skulle være en etage mere. På denne måde er huset jo ikke færdigt. Det er vistnok på samme måde i flere af de sydeuropæiske lande.
Guidet tur i Ramses d.3s grav Den første grav vi skal ned i er Ramses d.3's grav og her må vores danske guide gerne guide. Vi får fortalt om hieroglyfferne og om gravkamrenes opdeling. I selve gravene må man gerne tage billeder men det koster 5 E? pr billede! Du kan tro nej: det er at presse citronen for meget. Nogle af de italienske turister tager billeder uden at betale og bliver snuppet. Hvad deres straf blev ved jeg ikke. Nogle gange den pågældende Farao er afgået ved døden og derfor er gravende er blevet færdige og gravende står derfor halvfærdige hen. Een billet til kongernes dal gælder for entre til tre grave.

Foruden Ramses d.3's grav tager Kurt og jeg en lang ved for at se Tutmosis d.3s grav og det kan betale sig. Godt nok skal man først op af mange trapper og derefter inde i graven ned af mange trapper men der er en fed fornemmelse inde i graven. Denne grav er heller ikke blevet færdig men herved kan man se de rå penselstrøg som er optegnet på væggene. Vi tager også ned og ser King ?'s grav som er mere tilgængelig og meget flot og har en enorm sakrofæg som næsten fylder hele rummet det står i.
Vi tager det lille tog ned til alle turistfælderne som ikke får solgt ret meget da de skræmmer alle turisterne væk med deres evindelige sælgetrang: '3 for 1 dollar', 'I give you gut price', osv, osv.. Der ikke mange som køber noget. Vores guide ved hvor der er en af sælgerne som ikke er så påtrængende. Ikke påtrængende er lidt en underdrivelse; han ser nærmest ikke til at ville sælge noget og rejser sig først fra sin stol da nogle spørger om prisen. Han får solgt til flere turister og også nogle fra andre busser. De andre sælgere kan åbenbart ikke se fidusen og overfalder stadig alle turisterne som forsøger at kommer til deres busser. Der er dog et hegn som adskilder boderne og busserne og det ser ud som om det er en uoverskridelig linie for de påtrængende sælgere. Rart at se at der nogle som har tænkt og lavet denne regel.

Kregleri i basalt butikken
På tilbagevejen fra Kongernes dal stopper vi ved en basalt forretning/ fabrik. Her viser vores danske guide os hvordan man kan kende forskel på de forskellige typer sten og hvad der er håndlavet, hvad der er maskinlavet og hvad der uægte (gips). Det er godt at dem som ejer forretningen ikke kan forstå dansk for vores guide fortæller at meget af det vi får fortalt om lidt er fis og humbug. Velinformeret begiver vi os ind i butikken. Jeg vil gerne have nogle souvenirs med hjem og ser på nogle kvindelige farao hoveder. Puf,der står straks en sælger som hoppet ud af Alladins lampe. 'Veri gut qualiti' siger han. 'Aha' siger jeg. 'I give you gut price ... 180 E?' siger han. Jeg skære en grimasse og giver ham stenhovedet igen. 'Too much' siger jeg. 'I give you bargin! yes? .... 100 E?' siger han. 'No, no, is too much' siger jeg. Sælgeren ser misfornøjet ud og spørger: 'Wat you give?'. '20 E?' siger jeg. Sælgerne laver en grimassen som om jeg lige har sparket ham i skritet og siger 'No, no, is no gut, is too littel. This is gut stone'. Sælger slår hårdt på stenhovedet. '100 E? is fair price, come on my frende' siger han. 'No, no' siger jeg og går væk fra ham og varene mod forretningens udgang. Jeg kommer halvt ud af døren før ham igen kommer hen til mig og siger '50 E? ?'. 'Okay' siger jeg. Salget er dog ikke stoppet endnu for da jeg får vare pakket ind i avispapir og gaffatape vil han have 10 E? for at pakke varene ind. 'Kome on, I wrap nice for you?'. 'No, no' siger jeg. Sælgeren giver mig nogle 1cm store giftgrønne skarabæer og siger 'For luck, yes? You give me 10 E? yes?. 'No, no' siger jeg. Efter at have fået varene og er kommet ud af butikken er salget stadig ikke forbi. Han kommer løbende efter mig og vil have drikkepenge for salget og for at have pakke varene ind. 'No, no' siger jeg igen. Sælgeren kommer med et meget misfornøjet og skuffet 'Thanks!' og går ind i forretningen til sit næste ofre. Jeg ved ikke hvem af os som blev mest røvrendt eller det var os begge.

Basar dag

2002-03-27
I dag skal vi ikke på nogle ture og har i sinde bare at slappe af og gå ned for at se den lokale barzar. Lige efter morgenmaden får jeg for første gang på turen tynd mave; godt vi ikke skal på nogle ture i dag. Da jeg både har tynd mave og er blevet ret solbrændt, er jeg ikke med på så meget men basaren skal vi ned og se.

Barzaren i Hurghada Selvom vores guide har udleveret et lille kort over byen med basaren markeret, har vi lidt besvær med at finde den. Det viser sig ikke at være et slags stort marked som vi forventede. I stedet er det bare almindelige gader med en masse butikker. Vi bliver straks antastet at hver eneste butiksindehaver som vi går forbi. Efter den 11. September er antallet af turister faldet drastisk og sælgerne er desperate. Jeg leder efter en arabisk kniv men kan ikke se nogle i butikkernes vinduer. Jeg spørger nogle enkelte af de mere velasoterede butikker. Alle viser mig først noget bras som ligner noget et barn har lavet og kastet væk fordi værket ikke blev vellykket. Ja, ja går den så går den. Efter at have gjort dem forståeligt hvad det er jeg leder efter, siger de alle: 'Yes, yes I have' og går ud til den person ude på gaden som skal fange turister til butikken. De taler nogle afdæmpede ord og 'fangeren' løber sin vej. 'Just on minute' siger sælgeren. Der går 5 minutter og 5 minutter til før 'fangeren' kommer tilbage. Sælgeren ser ked ud af det og siger 'Sorry, I do not have knife!'. Hvad er det for noget skod først at sige han har en og derefter har han ikke en alligevel? Dette senarie afspiller sig en par gange og vi finder ud af at vi måske er ved at begå en kriminel handling her i Egypten.
En af sælgerne siger at salg af knive andet end køkkenknive og des lige, er blevet gjort ulovlig af den egyptiske regering. Ups. Hvorfor sagde de andre sælgere ikke noget om det? Tja, måske fordi de gerne ville sælge noget!
Basaren her i Hurghada er generelt noget af en skuffelse da alle butikkerne stort set har de samme masseproducerede vare. Enkelte butikker laver deres egne metal-ting eller sten vaser men generalt er det noget massefremstillet bras i de fleste butikker. Basaren må betegnes som værende en rigtig turistfælde.



Erfaringer og råd af denne tur:


1. Bakterierne som giver dårlig mave sidder ofte på de egyptiske pengesedler og bør man derfor vaske hænder tit; mindst hver gang man skal spise eller har rørt penge. (Har i skrivende stund haft tynd mave/diarre i 10 dag.)
2. Rødehavets vand er meget salt. Det meste salte vand i verden efter dødehavet. Få derfor en snorkelmaske som passer til dig med hjemmefra. Det udstyr som man kan låne af hotellerne kan være i knap så god stand. Hvis man får dette salte vand i øjnene så går et minut eller to før man kan se uden svige igen.
3. Tag ind til barsaren i Cairo for den i Hurghada er ikke noget at skrive hjem efter.
4. Amons tempel i Kanark/Luxor er absolut seværdig og man kan få nogle gode billeder.
5.
6.